Kokeicha

Kokeicha uprawiana jest w Chinach i Japonii. Jej produkcja jest trochę bardziej pracochłonna niż innych zielonych herbat. Po zebraniu i wysuszeniu liści, mieli się je na drobny proszek, następnie przeciska przez specjalne praski, formując w małe igiełki. Nazwa Kokeicha oznacza uformowana, co wiele wyjaśnia. Kolor igiełek ma barwę ciemnozieloną, po zaparzeniu napar ma kolor żółtozielony. Aromat kokeichy jest bardzo świeży, a smak słodki i nieco trawiasty. Kokeiche najlepiej zaparzać w temperaturze 70-80°, 2-3minuty. Przy dłuższym parzeniu smak wydaje się nieco gorzki. Można zaparzać trzykrotnie, te same igiełki, aż do całkowitego ich rozpuszczenia.

Kokeicha Japan Style

Kokeicha Japan Style

Reklamy

2 responses

    • Zachowują się tak jak w opisie powyżej, przy kolejnych parzeniach rozpuszczają się całkowicie. Przy pierwszym parzeniu w zasadzie niewiele się zmieniają, może są ciut krótsze i cieńsze.
      Ogólnie te igiełki są bardzo drobne – grubości szpilki (możne nawet nie), a długości 1-2cm.
      pozdr
      Krzyś

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s